Επαγγελματική Ευθύνη
Όλες οι επιχειρήσεις ή οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρέχουν τις υπηρεσίες ή συμβουλές τους με αμοιβή, με βάση το αστικό δίκαιο, θα μπορούσαν να εμπλακούν σε δικαστική περιπέτεια (αγωγή) στην περίπτωση που ο πελάτης τους είτε δεν μείνει ευχαριστημένος από τις υπηρεσίες τους ή αν τυχόν, στα πλαίσια της παροχής αυτής της υπηρεσίας, υποστεί κάποια σωματική βλάβη η οποία θα συνεπάγεται και μακροχρόνια οικονομική αιμορραγία, όπως μπορεί να συμβεί στην περίπτωση ενός γιατρού ή ενός λογιστή, που ενδέχεται να σφάλουν.
Ένα ασφαλιστήριο Επαγγελματικής Ευθύνης (Professional Indemnity ή P.I.), προορίζεται να προστατεύσει τους επιχειρηματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες για λάθη και παραλείψεις που έχουν να κάνουν με συμβουλή και σχεδιασμό από την άσκηση του επαγγέλματός τους στην περίπτωση που υπάρξει εναντίον τους αξίωση Τρίτου (για Σωματικές Βλάβες ή Υλικές Ζημιές), η οποία θα εγερθεί εφόσον δικαίως ή αδίκως, ο πελάτης τους κρίνει τις υπηρεσίες τους ως ανεπαρκείς, αναποτελεσματικές ή επιβλαβείς, γεγονός που θα οδηγήσει σε αξίωση χρηματικού ποσού.
Συνήθως αφορά σε επαγγέλματα που εντάσσονται σε Επιμελητήρια και έχουν κώδικες δεοντολογίας. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές και στους Διαχειριστές Αφερεγγυότητας, η ασφάλιση αυτή είναι υποχρεωτική από τον Νόμο. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως π.χ. στους γιατρούς, η εμπειρία έχει καταστήσει την ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης απαραίτητη. Αν αναλογιστεί κάποιος το πόσες αγωγές έχουν ασκηθεί εναντίον ιατρών αλλά και εάν εξετάσει την έκβαση και τις από τα Δικαστήρια καταδικαστικές αποφάσεις επί αυτών, πιθανότατα θα αντιληφθεί τον λόγο για τον οποίο κανένα ιδιωτικό νοσοκομείο δεν προσλαμβάνει ιατρό οποιασδήποτε ειδικότητας εάν δεν έχει προηγουμένως συνάψει και προσκομίσει ασφαλιστήριο Επαγγελματικής Ευθύνης. Ωστόσο, σε όλο και περισσότερους επαγγελματίες (π.χ. πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες, συμβούλους επιχειρήσεων, δικηγόρους, κ.α.) ζητείται πλέον η ασφάλιση αυτή, προκειμένου να προβούν σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις που την επιζητούν. Ειδικά αν πρόκειται για συνεργασία με εταιρεία του εξωτερικού, αυτό είναι σχεδόν δεδομένο. Βάσει Νόμου αναμένεται να γίνει υποχρεωτική η ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης σε επιπλέον επαγγέλματα.
Το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο επιχειρούμε διακρίνεται από πολλές προκλήσεις αλλά και αυξανόμενες απαιτήσεις και οι οικονομικές συγκυρίες ασκούν πίεση στην οικονομική ευρωστία κάθε επαγγελματία. Υποχρεωτική από τον Νόμο ή όχι, η Επαγγελματική Ευθύνη αποτελεί απαραίτητο εργαλείο οικονομικής προστασίας για κάθε επαγγελματία ή επιχείρηση αλλά και για τις οικογένειες αυτών. Ωστόσο, το ασφαλιστήριο αυτό αφορά μόνο στην Αστική και όχι στην Ποινική Ευθύνη του κάθε επαγγελματία.
Ορισμένα επαγγέλματα για τα οποία παρέχονται προτιμολογημένα ασφαλιστήρια Επαγγελματικής Ευθύνης είναι:
Ιατροί
Ηλεκτρολόγοι
Συμβολαιογράφοι
Υδραυλικοί
Λογιστές
Τεχνικοί Ασφαλείας
Ψυκτικοί
Δικηγόροι
Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές
Αρχιτέκτονες