Πόσα γνωρίζουμε πραγματικά για τα εργατικά ατυχήματα?

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για τραυματισμούς, περίπου για το 60% των ατόμων που τραυματίστηκαν, αυτό συνέβη μέσα στο σπίτι ή στον ελεύθερο χρόνο τους, ενώ ένα 8% έχει υποστεί τροχαίο ατύχημα. Σήμερα εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία και παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των τραυματισμών δεν οφείλεται σε εργατικά ατυχήματα, λόγω της ημέρας, σε αυτά θα αναφερθούμε.

Είναι πολύ πιθανό οι αντιδράσεις, για αυτό που ο καθένας υποθέτει ότι θα ακολουθήσει, να είναι αρνητικές και ήδη να σκέπτεται να μην κυλήσει άλλο τη ροδέλα στο ποντίκι του. Λογικό είναι, αφού ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι σχεδιασμένος να αποφεύγει τις καταστάσεις που τον δυσαρεστούν! Ο πιο απλός τρόπος να το πετύχει αυτό είναι να μην ασχολείται, να μην σκέπτεται, να μην ακούει ή βλέπει αυτές τις "εικόνες"! Όμως, ένας άλλος τρόπος, που μόνο ο εγκέφαλός μας έχει, είναι η διαχείριση του "δυσάρεστου" και η επίλυσή του, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ευνοϊκά για το μέλλον αποτελέσματα.

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ με στοιχεία του 2020, οι κλάδοι με το υψηλότερο ποσοστό ατυχημάτων στην εργασία αφορούν στις κατασκευές ενώ ακολουθούν η γεωργία, η δασοκομία και η αλιεία, και τέλος η βιομηχανία και η ενέργεια.

Η ομάδα με το υψηλότερο ποσοστό ατυχημάτων στην εργασία είναι οι ειδικευμένοι τεχνίτες, μεταξύ αυτών και οι τζαμάδες, αλουμινάδες, ψυκτικοί, κ.α., όπως συχνά τους αποκαλούμε. Αν γνωρίζαμε με λεπτομέρεια τις παροχές της κοινωνικής μας ασφάλισης, αν ο κάθε ψυκτικός που "κρέμεται" στα μπαλκόνια για να τοποθετήσει εξωτερικές μονάδες κλιματιστικών γνώριζε ότι σε Μόνιμη Ολική του Ανικανότητα εξαιτίας εργατικού ατυχήματος, αν δεν έχει συμπληρώσει 5 έτη εργασίας, τότε δεν θα δικαιούται Σύνταξη Αναπηρίας, μήπως τότε θα άφηνε τον εγκέφαλό του να επεξεργαστεί ένα πλάνο ασφάλισης για εργατικό ατύχημα?

Η ζωή είναι όμορφη αλλά και απρόβλεπτη και είναι πολύ σημαντικό η ασφάλιση να αποτελεί διακριτικό συνοδοιπόρο της.

 

Για την Παγκόσμια Ημέρα της Υγείας