Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ

Σαν σήμερα, στις 31 Οκτωβρίου 1924, κατά τη διάρκεια του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο της Ιταλίας, θεσπίστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης.

Η Αποταμίευση συντελείται μόνο όταν είναι Μακροχρόνια και Συστηματική. Η Σύνταξη που λαμβάνουμε στο τέλος του εργασιακού μας βίου αποτελεί ένα είδος Αποταμίευσης.

Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της προόδου της ιατρικής, των νέων διαγνωστικών και επεμβατικών μεθόδων και των σύγχρονων φαρμάκων, παρατηρείται αύξηση του προσδόκιμου ζωής τα τελευταία χρόνια. Ευτυχώς, τα γεράματά μας κρατάνε περισσότερο κι έτσι παίρνουμε σύνταξη για περισσότερα χρόνια.
Η αποταμίευση όμως δεν έχει πραγματοποιηθεί όπως θα έπρεπε ώστε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα χρήματα για να ζούμε μία αξιοπρεπή 3η ηλικία. Με άλλα λόγια, η Σύνταξη δεν φτάνει!!! Η πρόσφατη δεκαετής κρίση έκανε σαφές ότι χρειαζόμαστε νέα συνταξιοδοτική πολιτική, ειδικά για τους νεότερους, που βρίσκουν την πρώτη τους πλήρους απασχόλησης δουλειά γύρω στα 30 και που ασφαλίζονται με μειωμένα ή και καθόλου ένσημα. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι θα δυσκολεύονται ιδιαίτερα να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα ένσημα μέχρι τα 70, τα 72 ή τα 74 τους. Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης οπωσδήποτε θα παραταθεί, δεδομένου ότι μελέτες αποκαλύπτουν ότι τα αποθεματικά των ταμείων επαρκούν έως το 2026!
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει 17 μειώσεις συντάξεων και είναι πλέον σαφές ότι το
ισχύον ασφαλιστικό είναι ακατάλληλο. Παρόλο που η πανδημία έχει καθυστερήσει την εκπόνησή του, ένα νέο Ασφαλιστικό Σύστημα είναι βέβαιο ότι θα σχεδιαστεί και θα εφαρμοσθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την Ευρώπη.

Μελλοντική Σύνταξη: Τι έχετε υπολογίσει ?

Όμως ένα νέο Ασφαλιστικό δεν εφαρμόζεται από τη μία μέρα στην άλλη, ούτε τα οφέλη του εισπράττονται από τη μία χρονιά στην άλλη. Θέλει χρόνια!
Όταν όμως δεν εργαζόμαστε πλέον, είναι δυνατόν να καταφέρουμε να συμπληρώσουμε τα ποσά που μας λείπουν ώστε να έχουμε τη Συνταξιοδότηση που έχουμε ονειρευτεί? Ένα ταξίδι στην Κούβα, μια ήσυχη ζωή στο εξοχικό, μια ευχάριστη ζωή με ταβερνάκια και παρεούλα τα βράδια ή απλώς μια ζωή κατά την οποία δεν θα γίνουμε «βάρος» στα παιδιά μας? Με το ισχύον ασφαλιστικό, πιθανότατα όχι!
Έτσι, επανερχόμαστε σε αυτό που γιορτάζουμε σήμερα, στην Αποταμίευση.

Μέχρι σχετικά πρόσφατα η αποταμίευση επιτυγχάνονταν μέσω των Τραπεζικών προθεσμιακών καταθέσεων. Ωστόσο, η δραματική πτώση των επιτοκίων στο ιστορικό χαμηλό 0,30% προμηνύει ότι σύντομα τα επιτόκια των καταθέσεων θα πέσουν στο αρνητικό -0,5%, που σημαίνει ότι όχι μόνο δεν θα μας ανταμείβουν οι Τράπεζες για τις καταθέσεις μας αλλά θα μας χρεώνουν για να τις διατηρήσουν!

Λύση: Την έχετε αναζητήσει ?

Ειδικοί σημειώνουν πως το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων δεν ευνοεί καθόλου τις αποδόσεις στο προσεχές μέλλον. Επομένως, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ανεύρεση θετικών επιτοκίων την εποχή που διανύουμε είναι ζητούμενο που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Μια περίπτωση, ωστόσο, είναι αυτή των Unit Linked, επενδυτικών προγραμμάτων βασισμένων σε ασφάλιση, που δίνουν τη δυνατότητα σε κάποιον ν’ αναζητήσει θετικές αποδόσεις σ’ ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον.
(Διατίθενται και ασφαλιστικά προγράμματα με εγγυημένο επιτόκιο στην Ελληνική ασφαλιστική αγορά αλλά απαριθμούν μόλις 2-3 και τείνουν προς εξαφάνιση καθώς οι εγγυήσεις τους σύντομα θα κυμαίνονται κάτω από 1%! )

Τα Unit Linked (UL), παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εγγυημένη απόδοση, «υπόσχονται» υψηλές αποδόσεις για όσους παραμένουν Συνεπείς στην Αποταμίευση και επενδύουν τα χρήματά τους σε Βάθος Χρόνου. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων 50 ετών, για να γίνουν οι προοπτικές αν όχι εγγυημένες, σχεδόν σίγουρες, απαιτείται ένας χρονικός ορίζοντας τουλάχιστον 12-15 ετών.

  • Αποταμίευση επιτυγχάνεται ακόμα και με 50 ευρώ τον μήνα ενώ αποδέσμευση των χρημάτων επιτρέπεται χωρίς «διακράτηση ποσού” σε κάθε στιγμή λειτουργίας του προγράμματος σε περίπτωση που ο επενδυτής-ασφαλισμένος νοσήσει από Σοβαρή Ασθένεια (π.χ. καρκίνο, καρδιά, κλπ.).

  • Τα Unit Linked που διατίθενται είναι σύγχρονα και ευέλικτα, παρέχοντας μελλοντική λύση για τις σπουδές ή την επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών, συμπλήρωμα για τη σύνταξη, αναλύοντας το επενδυτικό προφίλ του ενδιαφερόμενου και προβλέποντας για ολικές ή μερικές εξαγορές πριν ή και κατόπιν της προσδοκώμενης λήξης, ώστε να μην εγκλωβίζουν τους επενδυτές τους «αιώνια», όπως δυστυχώς συμβαίνει με πολλά αντίστοιχα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα που προωθούνται σωρηδόν στους ανυποψίαστους τραπεζικούς πελάτες.

  • Παρέχουν τη δυνατότητα αλλαγής του καταβαλλόμενου ποσού ή/και των επενδυτικών προσεγγίσεων, ανάλογα με τις ανάγκες του ασφαλιζόμενου.

  • Η απόφαση εξαργύρωσης ενός ασφαλιστικού προϊόντος που έχει ήδη θετικές αποδόσεις είναι πολύ πιο δύσκολη από την απόφαση να «σπάσουμε» μία προθεσμιακή κατάθεση με σχετικά αδιάφορη απόδοση.

  • Η ασφαλιστική αποταμίευση μπορεί να συνδεθεί με ασφάλιση ζωής, ανικανότητα για εργασία, κ.α., καλύψεις, που όταν παρέχονται μέσω αυτής κοστίζουν μέχρι και 30% λιγότερο.

  • Ο έλεγχος και η χρηστή διαχείριση των κεφαλαίων επιτυγχάνονται χάρη στην αυστηρή εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών από την Τράπεζα της Ελλάδος, πάντα με γνώμονα και τις αμέλειες του παρελθόντος, η ύπαρξη και λειτουργία του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, και η Επαγγελματική διαχείριση που εξασφαλίζεται μέσω παγκόσμια μεγάλων διαχειριστών κεφαλαίων όπως BlackRock, Vanguard, J.P.Morgan, κ.α., που όχι μόνο σχεδιάζουν ειδικά προγράμματα για τις ασφαλιστικές εταιρείες επιδιώκοντας να μετριάσουν τον κίνδυνο, αλλά είναι και σε θέση να παρακολουθούν τις αγορές στενά και να αλλάζουν -όποτε κρίνουν σκόπιμο- τα λεγόμενα «επενδυτικά καλάθια», ώστε εν τέλει να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα χρήματα των επενδυτών τους.

Η πανδημία φαίνεται να διανύει το δεύτερο, ιδιαίτερα έντονο κύμα της και η αβεβαιότητα εξακολουθεί να είναι υψηλή. Πιθανές εξελίξεις, όπως η ανάπτυξη ενός εμβολίου, αναμένεται στο επόμενο διάστημα να επηρεάσουν θετικά τις αγορές. Μέσα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον τα UL διαχειρίζονται τα επενδυμένα κεφάλαια με την απαραίτητη τεχνογνωσία, σύνεση και υπευθυνότητα.-

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΝΟΗΣΩ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΡΟΟΠΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ