Η Ομαδική Ασφάλιση ως στήριγμα των Ελληνικών Επιχειρήσεων

Σύμφωνα με το πρόσφατο άρθρο του banks.com.gr, η Ελληνική επιχειρηματικότητα έχει βγει ζωντανή τόσο από τη 10ετή οικονομική κρίση όσο και από την πανδημία του κορονοϊού. Η ΕΛΣΤΑΤ* κατέγραψε σημαντική αύξηση εσόδων κατά 26,7%  για το σύνολο της Ελληνικής οικονομίας μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2021.

Σαφώς, πρωταγωνιστές είναι οι επιχειρήσεις του Τουρισμού. Ωστόσο, τα στοιχεία από τις επιχειρήσεις του κλάδου βιομηχανίας/μεταποίησης είναι επίσης ευχάριστα. Αν και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις επλήγησαν από τα μεγάλης διάρκειας lockdowns και την πανδημία γενικότερα, όχι μόνο κατάφεραν να επιβιώσουν, αλλά βρίσκονται και σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την αναμενόμενη!

Στις παρούσες συνθήκες η αποτελεσματική διαχείριση του εξίσου δοκιμαζόμενου ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί κρίσιμο παράγοντα των επιχειρήσεων ώστε να συγκρατήσουν τα λειτουργικά τους κόστη, να εξασφαλίσουν την παραγωγικότητα αλλά και την παραμονή των υπαλλήλων τους στην επιχείρηση αυτή. Ιδιαίτερη  πρόκληση είναι και η δυνατότητα προσέλκυσης νέου, εξειδικευμένου προσωπικού που πιθανόν να χρειάζεται, ειδικά μετά τις νέες ανάγκες που έχει επιφέρει σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο ο 21 μηνών πια covid-19. Ο μισθός προφανώς παίζει πρωτεύοντα ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Σύμφωνα με στοιχεία του 2019 της ασφαλιστικής εταιρείας MetLife, δεύτερο στην ιεραρχία κριτήριο για προσέλκυση νέου ή παραμονή παλαιού στελέχους σε μία επιχείρηση είναι η βελτίωση των Ασφαλιστικών Παροχών, με άλλα λόγια, η ύπαρξη ενός Ομαδικού Ασφαλιστηρίου. (Μισθός σημαντικός για το 74% των ερωτηθέντων, Ομαδικό για το 57% αυτών).


Η Ομαδική Ασφάλιση μπορεί να αποτελέσει το εργαλείο εκείνο που χρειάζονται αυτή τη στιγμή οι εργοδότες, καθώς α) αυξάνει την ικανοποίηση και παραγωγικότητα των υπαλλήλων, β) μειώνει τη διάρκεια της απουσίας τους όταν ασθενούν (δεδομένου ότι έχουν άμεση πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου νοσηλευτικές υπηρεσίες), γ) μειώνει το ποσοστό αποχώρησής τους (δύσκολα μετακινούνται σε εταιρεία χωρίς Ομαδική Ασφάλιση), δ) προσφέρει στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να χτίσουν ένα ολοκληρωμένο πλάνο Ιδιωτικής Ασφάλισης προσαρμόζοντας, με ιδιαίτερα μειωμένο κόστος,  το ατομικό ή οικογενειακό τους ασφαλιστήριο στο Ομαδικό τους πρόγραμμα και ε) αυξάνει την πιθανότητα εύρεσης νέων, εξειδικευμένων ατόμων, που θα λάβουν σοβαρά υπόψη την παροχή του Ομαδικού Ασφαλιστηρίου. Εν ολίγοις, προσφέρει πλεονεκτήματα που αντιστοιχούν σε βελτίωση θέσης αλλά και αύξησης μισθού!

Λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι η δαπάνη αυτή μπορεί να εκπέσει έως και εξ ολοκλήρου από τη φορολογία της επιχείρησης, έχουμε μία λογική εξήγηση για την αυξητική τάση των Ομαδικών Ασφαλίσεων τα τελευταία χρόνια (σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία MetLife, στην Ελλάδα το 2012  βρίσκονταν σε ισχύ 720.000 ασφαλιστήρια ενώ το 2019 ο αριθμός τους είχε αυξηθεί σε 830.000).

Ένα Ομαδικό ασφαλιστήριο είναι αρκετά ευέλικτο και μπορεί να σχεδιάσει, να βελτιώσει ή να επανασχεδιάσει τα προγράμματα, ανάλογα με τις ξεχωριστές ανάγκες των εργαζομένων κάθε επιχείρησης. Υπάρχουν προγράμματα που δημιουργούνται σύμφωνα με την ειδική παραγγελία του επιχειρηματία, με προεπιλεγμένες παροχές και πολύ οικονομικό ασφάλιστρο, αποκλειστικά για τις ώρες εργασίας ή για όλο το 24ωρο, προγράμματα για ελάχιστο αριθμό υπαλλήλων (5 άτομα), προγράμματα με ελάχιστο κόστος ασφαλίστρων, προγράμματα για άνω της μίας επιχειρήσεις που όμως έχουν κοινό διαχειριστή, κάποια που είναι σχεδιασμένα για συγκεκριμένους κλάδους (π.χ. Ναυτιλιακές εταιρείες) ή προγράμματα στα οποία οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να συμπεριλάβουν και τα μέλη της οικογενείας τους, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι το κόστος των ασφαλίστρων που τους αναλογούν.

Ένα σύγχρονο Ομαδικό πρόγραμμα μπορεί να προσφέρει τις καλύψεις Ζωής, Ανικανότητας, Υγείας, Αποταμίευσης, Ιατροφαρμακευτικών εξόδων αλλά και πρόσθετες επιλογές όπως επίδομα Σοβαρών Ασθενειών, Νοσοκομειακό & Χειρουργικό Επίδομα, προστασία εισοδήματος σε περίπτωση πρόσκαιρης ανικανότητας από ατύχημα, ασφάλιση ατυχήματος κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού, κ.α.

Καθώς όλο και περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες αναβαθμίζουν την εξυπηρέτηση στα Ομαδικά τους και προσφέρουν ηλεκτρονικές πλατφόρμες διαχείρισης αποζημιώσεων με αποτέλεσμα την ταχύτατη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων τους, έχουν καταφέρει να εξοικονομούν εργατοώρες, επομένως πόρους πολύτιμους  τόσο για το προσωπικό όσο και για τον επιχειρηματία.

Από στοιχεία του 2019 γνωρίζουμε ότι το 88% των Ελληνικών επιχειρήσεων έχει από 1-10 εργαζόμενους, ενώ οι startups εξακολουθούν να ξεφυτρώνουν. Οι εργοδότες που θα αντιληφθούν, θα προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα και θα αξιοποιήσουν τις σύγχρονες λύσεις, πιθανότατα θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν βιώσιμη ανάπτυξη για τις επιχειρήσεις τους. Η Ομαδική Ασφάλιση του προσωπικού αποτελεί ένα από τα εργαλεία που θα τους ωθήσει προς αυτή την άκρως επιθυμητή κατεύθυνση.

*Πηγή

 

ΠΟΙΟΣ ... ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ?