Τόσο ο Νόμος όσο και η λογική ορίζουν ότι στην περίπτωση που με πράξη, σφάλμα ή παράλειψή του κάποιος προξενήσει σε κάποιον άλλον Σωματική Βλάβη, Υλική Ζημιά ή Ψυχική Οδύνη, τότε είναι υποχρεωμένος να την αποκαταστήσει. Αυτό ακριβώς πραγματεύονται τα ασφαλιστήρια Αστικής Ευθύνης, που σήμερα αποτελούν το πλέον αναπτυσσόμενο τμήμα των ασφαλίσεων, καθώς αφορούν τόσο στην ευθύνη προσώπων όσο και στην ευθύνη επαγγελματιών.
Παρόλο που για μεγάλο μέρος του 2020 η πανδημία του κορωνοϊού κάλπαζε και η αγορά υπολειτουργούσε, υπήρξε αύξηση κατά 12.657 ασφαλιστήρια συγκριτικά με το 2019. Στο διάγραμμα που ακολουθεί αποτυπώνονται τα βασικά είδη της Αστικής Ευθύνης και η συμμετοχή του κάθε είδους στο σύνολο του κλάδου, τόσο ως προς το πλήθος των ασφαλιστηρίων όσο και προς το ύψος των αποζημιώσεων που έχουν παράξει.
Σημειώσεις:
· Ασφαλιστήρια Γενικής Αστικής Ευθύνης: κυρίως αφορούν σε κατασκευαστικές εταιρείες, βιομηχανικούς κινδύνους, ξενοδόχους και λοιπούς κινδύνους, όπως πολλά είδη εμπορικών εταιρειών και γραφείων.
· Ασφαλιστήρια για Λοιπές καλύψεις Ευθύνης: κυρίως αφορούν σε ευθύνη προϊόντος, στελεχών διοίκησης (D & O), IT-Cyber, κλινικές δοκιμές και περιβαλλοντικές ευθύνες.
Όπως είναι προφανές από το παραπάνω διάγραμμα, η Επαγγελματική Ευθύνη
παράγει δυσανάλογα μεγάλες ζημιές καθώς αφορά σχεδόν στο 48% των
αποζημιώσεων του κλάδου, που προέρχονται από λιγότερο από το 1/3 του
συνόλου των συμβολαίων.
Αυτό συμβαίνει γιατί η Επαγγελματική Ευθύνη, ως κλάδος, αφορά στη διασύνδεση των εργασιών και της οικονομικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, εάν ένας ηλεκτρολόγος κάνει εσφαλμένες εργασίες σε μία νέα επαγγελματική στέγη, αυτό συνεπάγεται την αδυναμία λειτουργίας της και οικονομικές αποζημιώσεις που μπορεί να ζητηθούν από τον ηλεκτρολόγο μέσω αγωγής.
Η Επαγγελματική Ευθύνη είναι ιδιαίτερα χρήσιμη δεδομένου ότι ο ασφαλισμένος, με μικρό κόστος έναντι εκείνου που θα χρειαστεί να καταβάλει αν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, μπορεί να καλυφθεί έναντι πολλών απρόοπτων που μπορεί να προκύψουν.
Συνήθως οι ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν προγράμματα που αφορούν σε επαγγέλματα τα οποία έχουν κώδικες δεοντολογίας και εντάσσονται σε Επιμελητήρια, όπως οι Γιατροί και οι Φυσιοθεραπευτές, οι Δικηγόροι, οι Λογιστές, οι Διαμεσολαβητές (όπως οι Ασφαλιστικοί), οι Μηχανικοί και οι Αρχιτέκτονες, κ.α. Προς το παρόν, η ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης σε ορισμένα από αυτά είναι υποχρεωτική από τον Νόμο.
Στο διάγραμμα που ακολουθεί αποτυπώνονται ορισμένα επαγγέλματα για τα οποία παρέχεται ασφάλιση και η συμμετοχή του καθενός τόσο στον αριθμό των συμβολαίων που εκδόθηκαν όσο και των αποζημιώσεων που πληρώθηκαν ή που εκκρεμούν (σε αρκετές περιπτώσεις για να τελεσιδικίσουν).
Η Αστική Ευθύνη είναι ένας κλάδος που οπωσδήποτε συνδέεται με τη συνολική οικονομική δραστηριότητα και άσχετα από τον Νόμο, η Ελληνική αγορά φαίνεται να αυτορυθμίζεται, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες συνεργασίες να απαιτούν την ύπαρξη ασφαλιστηρίου Επαγγελματικής Ευθύνης, όπως τα ιδιωτικά νοσοκομεία από τους συνεργαζόμενους με αυτά γιατρούς ή οι κατασκευαστικές εταιρείες από τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς τους.
Στο εξωτερικό, σε κάθε περίπτωση εκκίνησης μιας νέας -οποιασδήποτε- επιχείρησης, ένα ασφαλιστήριο Γενικής Αστικής Ευθύνης συνάπτεται πριν ακόμα ανοίξει η επιχείρηση την πόρτα για να υποδεχθεί το κοινό της!
Η Επαγγελματική Ευθύνη, υποχρεωτική ή μη, αποτελεί απαραίτητο εργαλείο οικονομικής προστασίας για κάθε επαγγελματία ή επιχείρηση καθώς το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο σήμερα επιχειρούμε διακρίνεται από πολλές προκλήσεις και αυξανόμενες απαιτήσεις.
Ας μην ξεχνάμε ότι παρόλο που τα λάθη είναι για τους
ανθρώπους, κάποιος θα πρέπει να πληρώσει γι΄αυτά!